Nieuws Jeugd Atelier

Na een lange winterstop van 2,5 maand kan het Jeugdatelier eindelijk weer starten. Op maandag 1 en donderdag 4 maart 2021 hervatten we de lessen.

2021 is het Hugo de Groot jaar. We herdenken dat Hugo 400 jaar geleden in de boekenkist ontsnapte vanuit Slot Loevestein.. Speciaal voor de basisscholen in de regio is een boekje in de serie Erfgoed en Cultuur geschreven. De tekeningen zijn gemaakt door Yasin Arslan, een leerling van het Jeugdatelier op de Poorter. Alle leerlingen van het Jeugdatelier gaan aan de slag met het Hugo de Groot project. We gaan schilderen en maken daar een prachtige expositie in de stad van. 
Daarnaast wordt door een jury bepaald welke schilderijen in het groot op de banners in de sluis komen. Daar blijven ze een jaar hangen!
Wat we verder allemaal doen hangt af van de inbreng van de leerlingen. Samen bepalen we het creatieve lesprogramma.

Schrijf je snel in om een plekje op jouw voorkeursdag te krijgen.

In de voorgaande jaren was het Jeugdatelier Gorinchem altijd op 5 plaatsen in Gorinchem actief in de laatste week van november om met de basisschoolleerlingen een kerstknutsel te maken. Dit jaar is het anders door de Corona maatregelen.

De leerlingen van Jeugdatelier Gorinchem hebben voorbeelden gemaakt voor de kinderen in de stad. Via school krijgen alle leerlingen een kerstmagazine en aanwijzingen om hun knutsel te maken én op te hangen in de 8 grote kerstbomen (onder de knutseluitleg staan de locaties van de bomen die vanaf 14 december klaar staan voor de versieringen) die door de gemeente staan verspreid. In elke wijk staat een boom. En die bomen moeten prachtig versierd worden. Gebruik jouw eigen fantasie en kijk welke spullen je thuis bij de hand hebt om mee aan de slag te gaan. Het hoeft geen bijzonder materiaal te zijn. Met een dennenappel, kurken, WC-rolletjes, oude CD-tjes, ijsstokjes, melkpakken en wasknijpers maak je de mooiste knutsels.

Heb je toevallig nog een dennenappel thuis? Daar kan je een geweldig leuke rendierknutsel mee maken.

  

Of je maakt een lekkere pindaslinger en voerhuisje voor de vogels van een melkpak. Maak een deurtje in het melkpak en doe wat vogelzaadjes of stukjes brood met pindakaas erin. Dat vinden ze heerlijk.

Ben je een echte schilder en wil je een mooi buitenschilderijtje maken in winterse sfeer. Gebruik een plankje of stukje hardboard en schilder bij voorkeur acrylverf, dan hoef je het niet af te lakken met vernis. Dat moet wel als je schoolverf/plakkaatverf gebruikt. Je kunt er ook nog allerlei leuke glimmers op plakken.

Heb je nog een oude transparante of gekleurde kerstbal liggen die niet meer zo mooi is? Dan ga je recyclen. Beplak hem dan met mozaieksteentjes of glimmers en hij is weer helemaal top!

Heb je een houtschijfje? Dan kan je echt lekker aan de slag! Hoe pak je het aan? 

 • Maak een gaatje en bevestig daar het ophanglintje aan als hij klaar is. Hou het gaatje aan de bovenkant.
 • Trek het houtje om met een potlood op een wit blaadje, nu heb je jouw werkruimte afgetekend.
 • Schets 1 of meer voorbeelden van wat je wilt gaan maken.
 • Wil je verven? Dan is het handig om een achtergrondkleur te gebruiken, een grondverf. Gebruik bij voorkeur acrylverf, die kan tegen buiten hangen. Heb je dat niet, werk het dan met transparante lak af! Nu ga je het ontwerp uitvoeren in verf. De fijne omlijning kan heel handig met een zwarte stift worden gedaan, dan heb je meer sturing.
 • Wil je met de houtbrander aan de slag? Denk aan de veiligheid en zorg dat er een volwassene in de buurt is. Laat de brander goed heet worden. Deze versiering kan zonder nabehandeling naar buiten.
 • Misschien wil je plakken. Gebruik dan lijm die tegen buiten kan.

Op mijn speciale Kerstknutsels 2020 Pinterest pagina staan nog veel meer voorbeelden: (2) Pinterest 

Heel veel knutselplezier!

En zorg dat alle bomen vol komen met mooie kerstknutsels!!

Je kunt jouw mooie knutsel vanaf maandag 14 december 2020 ophangen in de volgende bomen:

 • Haarwijk - Rozenobel
 • Lingewijk - Van Hoorneplein
 • Stalkaarsen - Hoek Dr. Hiemstralaan / Dr. Schoyerstraat
 • Gildenwijk - Natuurcentrum
 • Gorinchem Oost - Dikkertje Dap / Fluitketeltje
 • Hoog Dalem - Beatrixlaan / Steurgat
 • Binnenstad - Kalkhaven dit is de nieuwe locatie! Ivm werkzaamheden kon de boom bij Heerenlaantje / Bagijnenwalstraat niet geplaatst worden
 • Stadhuisplein.

 

Jeugdatelier Gorinchem start in juni met lesblok 3-2020

 

Op maandag 15 juni en donderdag 18 juni van 15.30 / 17.30 uur start Jeugdatelier Gorinchem met het 3e lesblok van dit jaar!

 

Voor kinderen van 8 tot 16 jaar organiseert het Jeugdatelier Gorinchem creatieve lessen in op wisselende locaties. De ULO is onze vaste lesruimte, maar in deze Corona periode hebben we ook buitenlessen. Met wandelen, Gorcumse stadsgeschiedenis, kunstbeschouwing en bespreken van de buitenbeelden (Gorcum heeft er heel veel) en even neerstrijken en mooie stukjes landschap of stad tekenen. De lessen worden gegeven door Marleen van Zwienen, Docent Jeugdatelier, Intern Cultuur Coördinator en Beeldend Kunstenaar. Voor deze cursus hoef je niet persé creatief te zijn. Ieder werkt op zijn eigen niveau. Als je het leuk vindt om samen met ongeveer 10 á 15 andere kinderen lekker creatief bezig te zijn, dan is dit echt iets voor jou. De reacties tot nu toe zijn erg positief. Iets voor uw kind of kleinkind?

 

Eerder hebben we gewerkt met de nieuwe 3d-pennen, speksteen, buiten tekenen van Grote Kerk en met de wedstrijd en tentoonstelling meedoen, kunstgeschiedenis, mandala’s maken, stripverhalen en zelfportretten. De kunstwerken in de sluis in de Lingehaven met onze versie van duurzame kunst zijn gemaakt door de kids van het Jeugdatelier. De jonge kunstenaars hebben een heel veel mooi werk gemaakt voor de etalage expositie in de Botersteeg 10-12 met het thema ’75 jaar vrijheid’. Deze expo is dagelijks 24/7 te bekijken.

 

Deelname steeds per lesblok van 6 lessen á € 60. Er zijn 5 lesblokken in een jaar, tussen de schoolvakanties ingepland. In totaal dus 30 lessen per jaar. Gemiste lessen mogen in dezelfde week op de andere lesdag worden ingehaald.

Elk lesblok bestaat uit 6 lessen waarin kinderen kennismaken met allerlei technieken, zoals tekenen, schilderen, boetseren, glas bewerken, textiel bewerken, vilten, striptekenen en nog veel meer. Kinderen dragen ook zelf ideeën aan: eerder waren dat tekenen en schilderen, kleien, 3D-pen-tekenen, buiten tekenen en schetsen, graffiti, glazuren en hout bewerken. Benieuwd naar de voorbeelden van het werk: Kijk op de onze website www.ateliergorinchem.nl

 

Schrijf snel in via onze website om zeker te zijn van een plek op jouw voorkeursdag!

Bel of mail voor meer informatie: Marleen van Zwienen, 06-55962895, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

En volg ons op onze Facebookpagina https://www.facebook.com/jeugdateliergorinchem/

Jeugdatelier Gorinchem start in maart met lesblok 2-2020

 

Op maandag 2 maart en donderdag 5 maart van 15.30 / 17.30 uur start Jeugdatelier Gorinchem met het 2e lesblok van dit jaar!

 

Voor kinderen van 8 tot 16 jaar organiseert het Jeugdatelier Gorinchem creatieve lessen in de ULO; maar ook buitenlessen en kunstlessen in het Gorcums Museum. De lessen worden gegeven door Marleen van Zwienen, Docent Jeugdatelier, Intern Cultuur Coördinator en Beeldend Kunstenaar. Voor deze cursus hoef je niet persé creatief te zijn. Ieder werkt op zijn eigen niveau. Als je het leuk vindt om samen met ongeveer 10 á 15 andere kinderen lekker creatief bezig te zijn, dan is dit echt iets voor jou. De reacties tot nu toe zijn erg positief.
Iets voor uw kind of kleinkind?

Eerder hebben we gewerkt met de nieuwe 3d-pennen, speksteen, buiten tekenen van Grote Kerk en met de wedstrijd en tentoonstelling meedoen, kunstgeschiedenis, mandala’s maken, stripverhalen en zelfportretten. De kunstwerken in de sluis in de Lingehaven met onze versie van duurzame kunst zijn gemaakt door de kids van het Jeugdatelier. De jonge kunstenaars bezoeken regelmatig het Gorcums Museum om geïnspireerd te raken voor deze werkstukken nu met de mooie tentoonstelling Het Geheim van de Meester.

Deelname steeds per lesblok van 6 lessen á € 60. Er zijn 5 lesblokken in een jaar, tussen de schoolvakanties ingepland. In totaal dus 30 lessen per jaar. Gemiste lessen mogen in dezelfde week op de andere lesdag worden ingehaald.

Elk lesblok bestaat uit 6 lessen waarin kinderen kennismaken met allerlei technieken, zoals tekenen, schilderen, boetseren, glas bewerken, textiel bewerken, vilten, striptekenen en nog veel meer. Kinderen dragen ook zelf ideeën aan: eerder waren dat tekenen en schilderen, kleien, 3D-pen-tekenen, buiten tekenen en schetsen, graffiti, glazuren en hout bewerken. Benieuwd naar de voorbeelden van het werk: Kijk op de Facebookpagina Jeugdatelier Gorinchem.

 

Schrijf snel in om zeker te zijn van een plek op jouw voorkeursdag!

Bel of mail voor meer informatie: Marleen van Zwienen, 06-55962895, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

of kijk op onze Facebookpagina https://www.facebook.com/jeugdateliergorinchem/ en website www.ateliergorinchem.nl

Zoeken

Laatste nieuws

Over Atelier Gorinchem

Stichting Atelier Gorinchem

 "Verbinden door Kunst"

Stichting Atelier Gorinchem zet zich in om kunst en cultuur op een creatieve manier in Gorinchem te bevorderen.

 

Ondertussen op Facebook

Copyright © 2020 Atelier Gorinchem. All Rights Reserved. Designed By © Fotoexpressie

Search